History
Today
La Chaîne des Rôtisseurs - International Association of Gastronomy is a truly international society constantly developing and expanding. Represented in all five continents, the Association is dedicated to preserving the traditions and practices of the old guild in a completely contemporary and international context.
1965
Establishment of the Israeli chapter of the Chaîne des Rôtisseurs with Mr. Alex Balenov as the first president of the Israeli Bailliage.
1963
The Ordre Mondial des Gourmets Dégustateurs (OMGD) is a specific section of the Chaîne des Rôtisseurs’ specializing in and concentrating on wines, spirits, liqueurs and crafted beverages. It was founded in Paris on 2nd September 1963 and is an integral part of the Chaîne des Rôtisseurs. Its goal is to promote the enjoyment, appreciation and knowledge of fine wines, quality spirits, beers and mineral waters from around the world.
1950
The Rôtisseurs were almost forgotten until 1950 when Jean Valby, together with gastronomes Curnonsky (elected Prince of Gastronomes) and Dr. Auguste Bécart, and professionals Louis Giraudon and Marcel Dorin, revived the association founding the Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs.
1793
For more than four centuries the Confrérie des Rôtisseurs cultivated and developed the culinary arts. It met all the requirements of professionalism demanded by the “Royal Table”, until 1793 when the guild system was dissolved during the French Revolution.
1610
Creation of the Coat of Arms: It featured two crossed spits and four larding utensils in the centre, surrounded by the flames of the hearth. In today’s version, this historic blazon is encircled by fleurs-de-lys and two chains with the new name of the association in between. The inner chain represents the professional members, while the outer chain symbolizes the non-professional members.
1509
During the reign of Louis XII, the guild’s knowledge was extended to include the preparation of other meats and poultry, including game, and it took the name “Rôtisseurs”.
1248
Louis IX, the French King later canonized as Saint Louis, ordered the establishment of several professional guilds including that of the “Ayeurs” or goose roasters. The purpose of this guild was to improve the technical knowledge of its members: apprentices, tradesmen and masters
היסטוריה
היום
La Chaîne des Rôtisseurs - מסדר אבירי הגריל – הארגון הבינלאומית של גסטרונומיה נמצאת כל הזמן בתנופת פיתוח והתרחבות. הארגון מיוצג בכל חמשת היבשות, והוא מוקדש לשימור המסורות והמנהגים של הגילדה הישנה בהקשר עכשווי ובינלאומי.
1965
הקמת הסניף הישראלי עם מר אלכס בלנוב כנשיא הראשון של הבייג' הישראלי.
1963
Ordre Mondial des Gourmets Dégustateurs - OMGDהוא מחלקה מיוחדת במסדר אבירי הגריל המתמחה בריכוז של יינות, משקאות חריפים, ליקרים ומשקאות מעוצבים. הוא נוסד בפריז בשני בספטמבר 1963 והוא חלק בלתי נפרד מהמסדר בעולם. מטרתו לקדם את ההנאה, ההערכה והידע של יינות משובחים, רוחות איכותיות, בירות ומים מינרלים ברחבי העולם.
1950
גילדת צולי הבשר כמעט נשכחה עד שנת 1950, כאשר ז'אן ואלבי, יחד עם הגסטרונומים קורנונסקי (שנבחר כנסיך הגסטרונומים), ד"ר אוגוסט בקארט ואנשי מקצוע לואי ג 'ירון ומרסל דורין, חידשו את העמותה וייסדו את האחווה שאבירי הגריל - Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs.
1793
במשך יותר מארבע מאות שנים גילדת הצולים טיפחה ופיתחה את האמנויות הקולינריות. היא עמדה בכל הדרישות של מקצוענות שנדרשו על ידי "השולחן המלכותי", עד 1793 כאשר כל גילדות בוטלו במהלך המהפכה הצרפתית.
1610
יצירת הסמל: הסמל כלל שני שיפודים וארבעה כלי שמן במרכז, מוקפים הלהבות. בגרסה של היום, הסמל ההיסטורי הזה מוקף בידי פרחי חבצלת (פלר-דה-ליס) ושתי שרשרות וביניהן השם החדש של הארגון. השרשרת הפנימית מייצגת את אנשי המקצוע, ואילו השרשרת החיצונית מסמלת את החברים הלא מקצועיים.
1509
בתקופת שלטונו של לואי ה-12, הידע של הגילדה הורחב לכלול את הכנת בשר ועופות אחרים, כולל בשר ציד, והשם שונה לצולים "Rôtisseurs"
1248
מלך צרפת לואי ה-9 הורה על הקמת כמה הגילדות המקצועיות כולל זה של "Ayeurs" או צולי האווזים. מטרת הגילדה הייתה לשפר את הידע הטכני של חבריה: חניכים, סוחרים ואנשי מקצוע.